Aktualności

Aktualności

Uczniowie piszą! Odcinek 2.

Dziś publikujemy kolejny tekst, który powstał na zajęciach „Szkoły Pisania”. Asia z klasy 6a napisała artykuł o dobrym zachowaniu w szkolnej stołówce. Zapraszamy do lektury.

Jadalniany savoir vivre1– napisała Asia z klasy 6a

1Savoir vivre (czytaj ,,sawu-ar-wiwr” ) to właściwe zachowanie w określonych miejscach i sytuacjach

        Cześć!

        Chciałabym zapoznać wszystkich uczniów z  jadalnianym savoir vivrem. Nasza jadalnia jest duża i pełna ciekawych  osobników z  różnych gatunków. Jedni wolą kaszę, a inni przepadają za mięso. Niektórzy jednak  mają problem, wyrzucają pełno pysznego jedzenia do kosza, nie przepuszczają dziewczyn i zostawiają pełno brudu na stołówce. To wcale nie jest fajne! Dlatego chcę to zmienić!

        Przez wyrzucanie jedzenie po prostu je marnujemy, a przecież było ono starannie przygotowywane, że nie wspomnę o pieniądzach rodziców, który za nie płacą. Dlatego jeśli czegoś nie lubisz, to powiedz rodzicom, może warto byłoby się zastanowić, czy nadal chcesz być zapisanym na obiady? 

        Przepuszczanie dziewczyn to kolejny problem spotykany na co dzień, nie tylko na stołówce, ale również w klasie. Przed lekcją pamiętaj, aby przepuścić dziewczynę z klasy, ponieważ kiedy to zrobisz zdobędziesz jej sympatię.

        Ostatni i chyba największy problem w szkolnej stołówce to brud zostawiany na co dzień. Żeby temu zapobiec, pamiętaj, by po posiłku posprzątać po sobie, ponieważ każdy chce zjeść przy czystym stoliku.      Mam nadzieję, że mój ,,Jadalniany Savoir Vivre” pomoże Wam zrozumieć, że tak się dzieje codziennie w szkole i czas to zmienić. 

Do zobaczenia!

Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.